Τη Δευτέρα 21/ 5/ 2018 το τμήμα Α΄2 του σχολείου μας παρουσίασε μαζί με το 3ο ΓΕΛ Καλλιθέας τις Δημιουργικές του Εργασίες στα πλαίσια της πιλοτικής δράσης του Ι.ΕΠ « Γενικά Λύκεια και Βιβλιοθήκες συνεργάζονται για την υλοποίηση των Δημιουργικών Εργασιών» σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Ι.ΕΠ κ. Γεράσιμος Κουζέλης, ο Αντιπρόεδρος κ. Παύλος Χαραμής, η Σύμβουλος Α΄ του Ι.ΕΠ κ. Γεωργία Φέρμελη, ο Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης κ. Φίλιππος Τσιμπόγλου, η Σύμβουλος Φιλολόγων Δ΄ Αθήνας κ. Γιούλη Χρονοπούλου. Εκ μέρους του 4ου ΓΕΛ Παλαιού Φαλήρου μίλησε η κ. Λασκαρίδου Αντιγόνη, Φιλόλογος και υπεύθυνη Καθηγήτρια της πιλοτικής δράσης.

 

Την Πέμπτη 19/4/2018 το τμήμα Α΄2 του Λυκείου μας επισκέφθηκε την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στα πλαίσια της Πιλοτικής δράσης « Γενικά Λύκεια  και Βιβλιοθήκες συνεργάζονται στην υλοποίηση των Δημιουργικών Εργασιών» που  διοργανώνει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) σε συνεργασία με το  Γενικό Συμβούλιο Βιβλιοθηκών ( Γ.Σ.Β.) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και  Θρησκευμάτων κατά το σχολικό έτος 2017-18.
Για τη συγκεκριμένη πιλοτική δράση  έχουν επιλεγεί 14 Γενικά Λύκεια σε πανελλαδικό επίπεδο.
 
 
 
Η                                          Υπεύθυνη Καθηγήτρια
                                       Λασκαρίδου Αντιγόνη
                                            Φιλόλογος, MA

Μια συνάντηση της Επιστήμης με το Π. Φάληρο ...

Την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018 το σχολείο μας  οργάνωσε μια εκδήλωση στον Πολυχώρο του Δημαρχείου Π. Φαλήρου. Την εκδήλωση στήριξε και μας βοήθησε στην υλοποίησή της ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Ιωάννης Φωστηρόπουλος.  Όλοι οι μαθητές ,οι καθηγητές και ο Διευθυντής του σχολείου βρέθηκαν εκεί.  Αφορμή για αυτή την εκδήλωση υπήρξε ένα προγραμματισμένο ταξίδι του σχολείου στις εγκαταστάσεις του CERN στη Γενεύη σε δέκα περίπου μέρες.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ, παραγωγής 2017 με τίτλο:

"CERN: Τα μυστικά του Σύμπαντος"

Το ντοκιμαντέρ δημιούργησε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αντριάνα Παρασκευοπούλου και για αυτή τη συνεισφορά της στην  επιστήμη πήρε τιμητική διάκριση από τον Δήμαρχο Π. Φαλήρου κ. Διονύσιο Χατζηδάκη.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και σημαντικοί άνθρωποι της επιστήμης που μίλησαν στους μαθητές μας για τα επιτεύγματα της Φυσικής , για τα πειράματα που πραγματοποιούνται στο CERN ( Ευρωπαικό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής) και απάντησαν σε ερωτήματα που τους έθεσαν. Ήταν εκεί ο διακεκριμένος αστροφυσικός Διονύσιος Σιμόπουλος, Επίτιμος Διευθυντής Ευγενιδείου Πλανητάριου και ο επί πολλά χρόνια Αντιπρόεδρος της ΕΕΦ (Ένωσης Ελλήνων Φυσικών) Παναγιώτης Φιλντίσης. Επί πλέον σε ζωντανή σύνδεση με το CERN, μέσω Skype, είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε και με τον Ευάγγελο Γαζή, Καθηγητή Σωματιδιακής Φυσικής στο ΕΜΠ και συντονιστή των Ελληνικών επιστημονικών ομάδων στο CERN. 

Την εκδήλωση επιμελήθηκε η Φυσικός Βασιλική Μηλιώνη.

Την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 και ώρα 11π.μ. πραγματοποιήθηκε στο 4ο ΓΕΛ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ενημερωτική – επιμορφωτική συνάντηση στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Σταδιοδρομίας

«Επαγγελματικοί δρόμοι μετά το Λύκειο: ενημερώνομαι και επιλέγω»

με τη συμμετοχή μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.

Στην εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η υπεύθυνη του προγράμματος- φιλόλογος κ. Λασκαρίδου Αντιγόνη, μίλησαν οι ακόλουθοι εξειδικευμένοι επιστήμονες στους χώρους των Θετικών και Θεωρητικών Σπουδών:

Αντωνάτος Χαράλαμπος: Καθηγητής Θερμοδυναμικής στην ΑΕΝ Ασπροπύργου.

Αργυρίου Θάνος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών στην έδρα Φυσικής της ατμόσφαιρας.

Μπασιάκος Ιωάννης, Αξιωματικός, πρώην Διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Πετρόχειλος Ιωάνννης, Παιδίατρος, Διευθυντής Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας στο Αττικό Νοσοκομείο.

Σιδηρόπουλος Σίμος, Πολιτικός Επιστήμονας, Υποψήφιος Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Στις 28 Νοεμβρίου 2017 μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας συμμετείχαν στην υλοποίηση της α' φάσης του συλλογικού επιστημονικού πειράματος "Επιστήμη του Πολίτη (Citizen science) στα σχολεία".

Η Επιστήμη των Πολιτών αναφέρεται στη γενική συμμετοχή του κοινού σε δραστηριότητες επιστημονικής έρευνας, όταν οι πολίτες συμβάλλουν ενεργά στην επιστήμη είτε με την πνευματική τους προσπάθεια είτε με τις γνώσεις τους ή με τα εργαλεία και τους πόρους τους.

Οικοδεσπότες και οργανωτές της ημερίδας  το Ίδρυμα Ευγενίδου.

Συντονιστές της δράσης επιστήμονες/ ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης (UB)  και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Καταλονίας (UOC): Josep Perelló (UB),  Enric Senabre (UOC), Anna Citgarini (UB) Julià Vicens (UB) και  Isabelle Bonhoure (UB).

Βασικά θέματα έρευνας ήταν η ανθρώπινη κινητικότητα, οι μηχανισμοί λήψης αποφάσεων, και κοινές ανθρώπινες συμπεριφορές. Οι μαθητές μας παρακολούθησαν τις οδηγίες των συντονιστών για το πως θα στηθεί ένα δημόσιο κοινωνικό πείραμα και υλοποίησαν τις δράσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα:

Σχέδιο Προγράμματος

8:30-9:30 Επιστήμη των Πολιτών, Θεωρία Παιγνίων και πειράματα για την Κοινωνική Αλλαγή: Μια σύντομη εισαγωγή.

Μια πρακτική επίδειξη πραγματικών παιχνιδιών  με τη χρήση ταμπλετών.

9:30-10:30 Προσδιορίζοντας το συλλογικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Εργασία σε ομάδες και ανάληψη ρόλων. 

10:30-11:00 Διάλειμμα

11:00-12:00 Ερευνητικά ερωτήματα και δημιουργία ειδικών ερευνητικών προβληματισμών.

12:00-13:15 Εννοιολογικό διάγραμμα του πειράματος

13:15-13:45 Συμπεράσματα και επόμενα βήματα

Οι τέσσερις ομάδες εργασίας που δημιουργήθηκαν ερεύνησαν τα θέματα / ιδέες των μαθητών όπως προέκυψαν μετά από διάλογο και ψηφοφορία:

  • Διάκριση των φύλων
  • Ρύπανση του περιβάλλοντος

 

 

Συμμετείχαν οι μαθητές: 

Βασίλης Βογιατζής, Βασιλική Μπασιάκου, Αγγελική Ναρλίογλου, Χαράλαμπος Πετράκης, Παναγιώτης Πολυμερόπουλος, Κρίστι Πρίφτι, Σωτηρία Σκαμάγκα, Σωτήρης Σολδάτος, Αλεξάνδρα Τσίγκα, Φραντζέσκο Τσουλχάι , Γιώργος Φλαμπούρης, Μαρία Μαγδαληνή Χόντα, Δέσποινα Κοτσώνη, Κωνσταντίνα Καραγιαννάκη,Ειρήνη Νακοπούλου, Αργυρώ Παναγιωτοπούλου, Ανδρέας Παπαδόπουλος, Ειρήνη Σεναρέλη, Ελένη Τσολιά, Εράλια Κατσακιώρη, Πωλίνα Μανωλοπούλου, Ιωάννα Μετάι, Βασιλική Νικολού, Ντανιέλα Ρούντα, Δήμητρα Σούρα,Άντζελα Τοπάλλι, Μυρτώ Τριτάκη, Νόνα Χαρουτιουνιάν

και οι καθηγήτριες Βασιλική Μηλιώνη και Πολυξένη Σίμου, υπεύθυνες για το πρόγραμμα.

Σε  Άρθρο της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ μπορείτε να δείτε τι έγραψε για τη δράση  η δημοσιογράφος Βίκυ Κατεχάκη.