Στις πολεμικές επιχειρήσεις «παράπλευρες απώλειες» συχνά ονομάζονται κατ’ ευφημισμό οι νεκροί που έχασαν τη ζωή τους όχι στα πεδία των μαχών, αλλά οι άμαχοι, γυναικόπαιδα, γέροντες και γερόντισσες, που έπληξαν «κατά τύχη» ή «κατά λάθος» εχθρικά πυρά.
Αποτρόπαιο.
Περισσότερο αποτρόπαιο όμως είναι αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και της κατοχής στην Ελλάδα (άλλη μια τραγική «πρωτιά» της χώρας μας): οι άμαχοι νεκροί του πολέμου ήταν πολλαπλάσιοι εκείνων που σκοτώθηκαν στις μάχες. Βαρύ το τίμημα για έναν λαό που γνώρισε τη φρίκη του ναζισμού, μιας ιδεολογίας που γέννησε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο και βαρύνεται με πλήθος εγκλημάτων πολέμου.
Τα εγκλήματα πολέμου των ναζί καθώς και οι μαρτυρικές πόλεις και χωριά ήταν το θέμα του επετειακού αφιερώματος του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο 4ο Γενικό Λύκειο Παλαιού Φαλήρου. Το θεματικό αυτό αφιέρωμα εστίασε σ’ έναν τόπο, ο οποίος αποτελεί πλέον επιτομή και σύμβολο των εγκλημάτων πολέμου στην Ελλάδα αυτή τη χρονική περίοδο: τα μαρτυρικά Καλάβρυτα.
Το επετειακό αφιέρωμα επιμελήθηκαν οι καθηγητές Ανδρέας Παπαγεωργίου και Τατιάνα Παναγιωτοπούλου και στην ομολογούμενη επιτυχία του συνέβαλαν καθοριστικά μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου μας, που το υποστήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις.
Συμμετείχαν οι μαθητές:
Από τη Γ' τάξη: Χριστίνα Αναστασιάδη,Γαλάτεια Απαλίδη, Στέλλα Ιμπραχίμι, Εράλια Κατσακιώρη, Αγγελική Λέκκα, Αλεξάνδρα Μονφρέντη, Κατερίνα Παγιάτη, Άγγελος Τσιαούσης, Γιώργος Χατζηχαραλάμπους.
Από τη Β' τάξη: Γιώργος Αλεξόπουλος, Ιωάννα Παλασσοπούλου, Θεοδόσης Παπαδόπουλος, Γιάννης Πυργιώτης, Πέτρος Σολδάτος.